Planerar begravningen på nätet

Alltfler går nu in på nätet och planerar sina egna begravningar i olika arkiv. Där kan man bestämma allt med begravningen själv och efter döden får ens anhöriga de önskemål om begravningen som man har.

dator laptop teknik

En artikel som publicerades för ett tag sedan på den här sidan handlade om att fler vill ha personliga begravningar som de själva har bestämt hur de ska vara.

”Vad man nu sett är att det blivit allt mer populärt med begravningar som den avlidne planerat för att man ska få det på just sitt sätt och för att hålla en sista show precis så som man själv vill ha det och som man själv vill bli ihågkommen.” Läs mer.

Många planerar begravning

I och med att det blivit populärare att själv regissera sin begravning, har de sajter där man kan göra det på fått ett uppsving. Sedan exempelvis Fonus lanserade ”Vita arkivet”, som är en hemsida man kan gå in på för att skriva in sina önskemål om den egna begravningen, har allt fler börjat planera och de som planerar blir bara yngre. Det är folk som är så unga som runt 30 år som nu går in och skriver ner sina önskemål. Det finns ett annat arkiv ”Livsarkivet” som ägs av 400 privata begravningsbyråer och även där ser man att antalet som skriver in sig ökar. Varje dag startar så många som tio personer ett nytt konto.

Anhöriga får önskemålen

De arkiv som finns på nätet utgör inga avtal, är kostnadsfria och även privata till dess att personen i fråga avlider. Då får efterlevande reda på de önskemål som personen hade och det är upp till dem att bestämma om de önskemålen ska uppfyllas eller inte, skriver DN.