Antalet budgivare har minskat drastiskt. Bara i Göteborg har antalet villor som är till salu senaste månaden, ökat med 63 procent sedan förra året. Minskningen verkar vara en effekt av att utbudet ökat på bostäder. Jämfört med samma månad förra året har lagda bud och antalet budgivare minskat med 14 procent.
Antalet bud på bostäder går ned samtidigt som utbudet på bostäder ökar i hela landet. Enligt di.se har marknaden inte endast svalnat när det gäller villor, utan också lägenheter. Jämfört med 2016 har antalet lägenheter till salu ökat med 35 procent senaste månaden. Prisindexet landade på minus 0,4 procent augusti månad. Under en tolvmånadersperiod har Göteborgs bostadsmarknad sjunkit- men inte alls lika mycket som i Stockholm. På https://www.maklarhuset.se/goteborg kan du läsa mer om hur du går tillväga.
Mättnad är en sund effekt
Att bostadsrättsmarknaden sjunkit över tid är inget annat än en normalisering. Gp.se beskriver normaliseringsfenomenet som en sund effekt på en prisutveckling som varit hög länge. Förväntningarna på bostadspriserna har till följd dämpats. Det går inte att sälja bostäder lika fort idag. Bostadsköparna väntar sig svagt ökande bostadspriser eller stillastående priser, året som kommer. Ytterligare amorteringskrav och ökade räntor kan också förväntas. Särskilt då inflationen verkar närma sig tvåprocentmålet. Det innebär att en ny grupp människor berörs av skuldkvoten. De som har en relativt låg belåningsgrad men inte tillräcklig hög inkomst jämfört med lånesumman. Det finns dock ändå utrymme att förhandla. Enligt cafe.se finns det några saker du kan tänka på:
- Ha koll på din situation idag– Du behöver ha koll på din nuvarande situation innan du börjar pruta. Hur stort är ditt lån idag? Har du bunden eller rörlig ränta? Vad har du i räntesats?
- Gå igenom bankernas listor– Bankerna har en snittränta och en listränta. Den sistnämnda är bankens utgångspris och går i princip alltid att förhandla ner. Snitträntan den genomsnittliga räntan som bankernas kunder har för den aktuella bindningstiden. Om du har en räntesats som ligger över snittet hos din bank har du ett bra utgångsläge för att förhandla när det är dags.
- Hitta anledningar att förtjäna lägre ränta– Värdet på din bostad kan ha ökat bara av tiden. Du har kanske bott där länge och dessutom renoverat eller byggt till något. Be om en värdering på din bostad som du kan ha som ett underlag när du pratar med din bank. Bankens risk minskar när ditt bostadsvärde ökar. Det är ett bra förhandlingsläge.
- Nu är det dags att förhandla– Kontakta din bank och be om ett möte. Antingen ett telefonmöte eller på deras kontor. Förklara att du vill ränteförhandla och har goda skäl att göra det. Innan mötet kan det vara bra att sätta upp mål och hur stor rabatt det är du vill ha. Om banken inte skulle godta dina väl underbyggda krav- är det dags att hota med att lämna banken.
- Kontakta andra banker om du är missnöjd– Be om ett möte precis som du gjort med din nuvarande bank. Berätta att du är villig att byta bank om du får lägre ränta. Ta reda på vad de har att erbjuda dig och fatta sedan ett beslut.
- Stanna eller byta bank?- Har du inte förmåner hos dina nuvarande bank som gör att du vill stanna, och de inte vill matcha räntan en annan bank erbjudit- är det läge att byta. Först här kanske din bank inser allvaret och sänker din ränta.