Hunger Games på Imax

Nu har Sveriges första kommersiella Imax-biograf invigts och detta gjordes med sista delen i Hunger Games-filmerna. Den här filmen valdes för att Hunger Games blivit en succé i Sverige.

I Dagens Nyheter kan man läsa om att Sveriges första Imax-biograf för kommersiell film blev invigd i mitten på november med den sista filmen i Hunger Games-serien. Biosalongen med en större skärm och bättre ljud finns i nybyggda Mall of Scandinavia i Solna och sedan tidigare finns bara en Imax-biograf på Naturhistoriska riksmuseet, som dock endast använts för att visa naturfilmer. Varför man valt att inviga Imax-biografen just med Hunger Games är för att den här serien filmer blivit enormt populär i Sverige och har fått väldigt många fans. I och med visningen blir Sverige det enda landet i Europa som får visa filmen i 3D på Imax.

Andra filmen fick höga betyg

Som sagt har Hunger Games-serien blivit en enorm succé i Sverige och det hela började med att böckerna blev poppis. När sedan den första filmen kom var förväntningarna skyhöga och de flesta var nöjda med filmen. När den andra filmen, The Hunger Games: Catching Fire, sedan kom var folk ännu mer nöjda. I Göteborgs-Posten kan man läsa att recensenten gett filmen betyget fyra av fem och säger att huvudrollen lyser ännu starkare nu än i förra filmen. Man skriver också i recensionen att den andra delen är mörkare i tonen än den första. Den är även mindre förutsägbar och mer brutal och har en cliffhanger som får en att vilja se nästa film på studs.

Åldersgränsen diskuterad

När den första filmen kom var det dock inte bara glada miner, utan filmen fick en del kritik. I Svenska Dagbladet kan man läsa att åldersgränsen på den brutala filmen diskuterats väldigt mycket i USA. Även i Storbritannien har åldersgränsen diskuterats eftersom filmen där fick ses av barn över 12 år utan föräldrarnas sällskap. I Sverige har den dock tagits emot väl och åldersgränsen har inte varit något fokus. Den som vill se den här succéserien av filmer bör självklart börja med den första filmen och här kommer ordningsföljden:

  • The Hunger Games
  • The Hunger Games: Catching Fire
  • The Hunger Games: Mockingjay Part 1
  • The Hunger Games: Mockingjay Part 2