Göteborg ingen cykelstad

Göteborg är ingen cykelstad, enligt årets granskning från Cykelfrämjandet. Men faktiskt är göteborgarna intresserade av cyklism och uttrycker ett intresse för att exempelvis cykla till jobbet.

I Cykelfrämjandets årliga ranking som presenterades här i dagarna framgick det att Malmö är Sveriges bästa cykelkommun, skriver gp.se. Göteborg däremot, faller två placeringar och hamnar därmed på trettonde plats. Kommunen får 43 av 60 möjliga poäng i granskningen där man mäter hur kommunerna arbetar med resurser till infrastruktur och cykelpolitik för att få fler invånare i kommunen att cykla. Göteborg ligger strax under genomsnittet för Sveriges kommuner som ligger på 45 poäng.

Många vill kunna cykla till jobbet

I Göteborg tar man självklart hårt på detta eftersom att staden har många invånare som faktiskt cyklar. Bland annat backar staden inom delområdet ”befintlig infrastruktur” i granskningen. Detta beror bland annat på att man inte byggt tillräckligt för att underlätta för cyklismen. Det krävs dock inte alltid att man bygger något för att underlätta, utan man kan enkelt förbättra möjligheterna till cyklism genom att till exempel beställa cykeltak från http://cykelboxen.se/cykeltak på offentliga platser. På så sätt får cyklister ett säkert och skyddande cykelställ och fler blir förmodligen motiverade att ta cykeln. Faktum är att fler skulle vilja ta cykeln till ställen som arbetsplatsen eller skolan, enligt Dagens Nyheter.

Göteborgs största cykellopp lockade tusentals

När det handlar om ”information och marknadsföring” kring cyklandet ökar dock kommunen i ranking. Detta kan bero på att det relativt ofta anordnas events som har med cyklism att göra. Senast för några veckor sedan anordnades exempelvis Göteborgs största cykelfest där 3 500 cyklister tävlade i ett lopp genom staden. Loppet var 7 mil och en del av loppet cyklades inne på nöjesfältet Liseberg. Läs mer. Tävlingen heter Göteborgsgirot och alla som ville kunde vara med och delta. Bland annat deltog ett välgörenhetslag med kändisar som Mikkey Dee och Alexandra Zazzi på cyklarna.