Dags att byta till vinterdäck

Att byta till vinterdäck på bilen är en fråga både om säkerhet och att följa lagen. För dig som inte har något gediget bilintresse kan det dock vara svårt att ha koll på vad som gäller från år till år. Regler kan förändras och datumen för när du måste byta skiftar. I den här artikeln kan du läsa om vad som gäller år 2020.

Hösten är här och med det har det blivit dags att förbereda bilen för vintersäsongen. Närmare bestämt handlar det förstås om att sätta vinterdäck på bilen. Hos däck365 kan du se vinterdäck datum, de kan också byta till vinterdäck åt dig. Som du kommer att se, om du inte har rutin för att byta däck kan det vara en bra idé att låta yrkespersoner göra det åt dig. Vad mer behöver du tänka på när det gäller vinterdäcken?

Transportstyrelsen och polisen övervakar

vinterdäckFör år 2020 gäller att vinterdäck är obligatoriskt från och med den 1 december. Därefter ska de sitta på fram till minst den 31 mars. Om det är så att vinterväglag infinner sig innan 1 december kan det dock vara så att du måste byta till vinterdäck innan dess. Datumen för när du måste ha bytt till vinterdäck kan variera något från år till år. De myndigheter som framför allt ansvarar för att övervaka att reglerna för vinterdäck efterlevs är Transportstyrelsen och Polismyndigheten. Transportstyrelsen tar fram reglerna, på uppdrag från Regeringen, det är också de som avgör vilket datum det är som gäller för byten mellan sommar- och vinterdäck. Polismyndigheten är i sin tur de som genom bilkontroller och säkerställer att bilister följer reglerna.

Om du saknar rutin – bäst att låta proffs sköta däckbytet

Vad ska du tänka på när det gäller själva däckbytet? I det avseendet kan det vara en bra idé att låta en verkstad sköta bytet. Många väljer att byta till vinterdäck på egen hand, och det blir väldigt ofta fel. Expressen publicerade häromåret en genomgång av de vanligaste misstagen bilägare gör när de byter däck. Bland de vanligaste misstagen finns att däck placeras på fel plats, att muttrarna inte skruvas åt tillräckligt hårt och att hjulinställningarna inte kontrolleras.

Vilken typ av däck ska du byta till?

däckEn viktig fråga för dig att ta ställning till är vilken typ av vinterdäck du ska byta till. I huvudsak särskiljs mellan odubbade och dubbade vinterdäck. Generellt sett går det att säga att odubbade vinterdäck är bäst för dig som mestadels kör bil i urbana miljöer (dubbade däck är i vissa fall till och med förbjudna på utvalda sträckor), medan dubbade är bättre om du kör mycket på landet. Om du ska byta till odubbade däck som du använt tidigare ska du först kontrollera mönsterdjupet. För att däcken ska få tillräckligt med friktion mot underlaget ska mönsterdjupet vara minst 3 millimeter. Om mönsterdjupet är nära 3 millimeter när du byter däck bör du ta för vana att mäta djupet några gånger under säsongen. Dels av säkerhetsskäl, men också för att det är lag på att vinterdäck måste ha ett mönsterdjup på 3 millimeter.