Bitcoin skapar ”FOMO” bland investerarna

Inte många har missat den nästan kultförklarade kryptovalutan Bitcoin som under ett halvår cirkulerat i de stora mediekanalerna. Ömsom kritiska, ömsom positiva besked – men valutans värde indikerar ändå att många väljer att investera. Den ekonomiska eliten tvekar: de vill inte hoppa på en bubbla. Samtidigt är många IT-forskare överens om att kryptovalutan är här för att stanna, den fyller helt enkelt en viktig funktion i vår automatiserade värld. Den stora frågan återstår: köp eller sälj?

Det råder ”FOMO” – ”Fear of missing out”, bland investerare. Det skriver man på kryptohandlaren BTCX egen sajt: https://bt.cx/sv/. Många står intill brynet och tvekar på att hoppa på tåget som i rasande fart passerar förbi. Denna hastighet indikerar att Bitcoin startat en närmast revolutionerande fas i vår ekonomiska historia. Många har redan blivit miljonärer på Bitcoin, samtidigt som många klassiska investerare och experter fortfarande är tveksamma.

Vad är det då som får folk att tveka? Att den inte pekar rakt uppåt längre. Å andra sidan är den köpvilligare just nu, och många experter spår att den kommer nå ännu en peak inom närmaste framtiden.

Kryptovalutor på deklarationen

Bitcoin gjorde ett lite större ras i april men återhämtade sig strax därefter. SVD och Business Insider skriver att det kan ha att göra med skatteplanerande amerikaner som ville kvitta sina förluster mot andra vinster. Sedan köpte många tillbaka sina tillgångar igen, efter att deklarationen den 17 april var slut. På Skatteverkets finns information om hur kryptovalutors förlust och vinster deklareras i Sverige.

Att avläsa bitcoins värdekurva har fått två olika läger: de som tittar på de närmaste dagarnas plus eller minus, och de som avläser kurvan under en längre period. De senare är oftast de som också menar att mycket indikerar på en uppgång.

Många ekonomiska rådgivare som avrått investering i Bitcoin har sedan vänt kappan efter vinden och har tillslut hoppat på tåget själva. Vill man vara den som lugnt står utanför och betraktar, eller vill man hoppa på tåget och ta en och en annan risk för att göra sig rik på vår tids kanske mest omtalade börshändelse?