Bästa sättet att förhindra svartmögel

Svartmöglet är en stor fiende och svår att bli av med när den väl har funnit sig tillrätta. Men det finns sätt att förhindra uppkomsten av det, bara du är på din vakt. Läs vidare om tips för att mota svartmöglet i grind och bevara ditt hus friskt och fräscht.

Den största boven i dramat när det kommer till svartmögel, är fukt. Ju lägre luftfuktighet desto mindre risk att de svarta prickarna uppenbarar sig. En bra utgångspunkt och en tumregel är att inte låta organiskt material vara fuktigt i över 24 timmar, eftersom det är efter den tiden som möglet börjar växa till sig.

svartmögel på väggUppmärksamma kondens och vattenläckage

Det kan ibland vara lättare sagt än gjort men att undvika vattenläckage och kondens genom att hela tiden ventilera, vädra och syna eventuella avvikelser på väggar och tak, gör att du lättare kan förhindra svartmögel eller åtminstone avlägsna det innan det hinner utveckla sig. Detta kan du t.ex. göra genom följande åtgärder.

  • Kontrollera att inga kranar eller rör står och läcker
  • Syna betong, kakel och metall för att se att ingen kondens finns efter en viss tid
  • Ta dit en besiktningsman för att se att inga dolda vattenskador härjar någonstans i huset
  • Installera luftavfuktare eller frånluftsfläkt

 Ta bort själv eller anlita hjälp?

Vad göra om du väl står där en dag och upptäcker att ditt hus drabbats av svartmögel? Kan du ta bort det själv eller måste någon firma komma till undsättning? Man brukar säga att om möglet har brett ut sig i flera rum eller växt till sig ordentligt, (vilket det gör tämligen snart) så är den bästa hjälpen en saneringsfirma. Vid mycket liten spridning kan du få bukt med det själv. Det finns då olika husmorskurer att ta till, alternativt rengöringsmedel som kan inhandlas i butik. Ättika och bikarbonat brukar fungera för det mesta, men du kan också pröva med citronsyra eller tvättmedel. Var dock noga med att inte förstöra tapeten eller väggfärgen. Riktiga saneringsmedel finns också att tillgå i butiker som är avsedda just för sanering och liknande åtgärder.